top of page
Kostas Kogiopoulos

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΒΙΚΩ

Το 1965 αποφασίστηκε να κατασκευαστεί σε γειτονικό δημόσιο οικόπεδο της παλιάς ΑΒΙΚΩ με σχέδια της Α.Τ.Ε. η νέα ΑΒΙΚΩ. Το νέο εργοστάσιο ήταν δεκαπλάσιας ικανότητας επεξεργασίας ντομάτας.

Έτσι το παλιό και το νέο εργοστάσιο λειτουργούν πλέον ενιαία, σαν μια μεγάλη μονάδα τοματοπολτού με δυναμικότητα 400 τόνους ημερησίως επεξεργασίας ντομάτας. Απορροφά σχεδόν όλη την τοπική παραγωγή με επιτυχία.



Η Α.ΒΙ.ΚΩ κυριαρχεί στην τοπική οικονομία και το όνομα της συνδέεται με την ζωή κάθε Κώου παραγωγού. Η επιχείρηση γιγαντώνεται. Με τη μετεγκατάσταση στη  νέα κτηριακή υποδομή, οι χώροι της  παλιάς  Α.ΒΙ.ΚΩ μετατρέπονται σε αποθηκευτικούς χώρους και σε χώρους διοίκησης.

Καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα ντομάτας και στην Κω παράγεται το 1/3 του Ελληνικού τοματοπολτού που διοχετεύεται και στις 5 ηπείρους. Η δεκαετία 1965-1975 είναι η χρυσή εποχή της Α.ΒΙ.ΚΩ. Το σύνολο του πληθυσμού της Κω έχει εργασιακές σχέσεις με τη  συνεταιριστική βιομηχανία ντομάτας. Παρά τα προβλήματα των χαμηλών τιμών η απορρόφηση της τοπικής παραγωγής είναι εξασφαλισμένη. Το τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα των δεκαετιών 1950 και 1960 μειώνεται. Η ζωή στο νησί ανασυγκροτείται, οικονομικά ο τόπος ορθοποδεί.

  Η τουριστική βιομηχανία όμως μετασχηματίζει την τοπική οικονομία  Το 1990 η παραγωγή της ντομάτας μειώνεται στα 1.500 στρέμματα και στην Α.ΒΙ.ΚΩ δημιουργείται πρόβλημα από την έλλειψη πρώτης ύλης. Τα επόμενα 4 χρόνια είναι αρκετά, για να κλείσει οριστικά η Α.ΒΙ.ΚΩ. Τα τελευταία χρόνια η στρεμματική καλλιέργεια μειώνεται στα 250 στρέμματα. Το εργοστάσιο κλείνει το 1994. Σήμερα στον χώρο παραμένει το παλιό εργοστάσιο που ανήκει στο δήμο Κω και είναι  εγκαταλειμμένο και στο χώρο του νέου κτίζεται ένα ακόμη ξενοδοχείο.



16 views0 comments

Comments


bottom of page